Célegyenesben az új Térey-regény

2017. 05. 26. 22:07

Nagyváradon tartott lapbemutatót a debreceni Alföld folyóirat. A szerkesztőség tagjait elkísérte a lap debreceni születésű szerzője, Térey János is, akivel a találkozó előtt Szilágyi Aladár készített röpinterjút.

 

Térey János író    Fotó: Erport archív/Szűcs László

 

Beszélgessünk elsősorban az új gyűjteményes verskötetedről, mely tavaly jelent meg. Miként jutott eszedbe, hogyan állt össze ez az imponáló terjedelmű könyv?

Verseskönyv általában nem egy szuszra, nem egyetlen lendülettel íródik, hanem egyszer csak összeáll a szórványosan keletkező versekből. Kivételt az képez, amit eleve ciklusnak ír a szerzője, ilyen például Edgar Lee Masters sorozata, a Spoon River-i holtak, vagy Rilkétől a Duinói elégiák, Kosztolányitől A szegény kisgyermek…  vagy A bús férfi panaszai. Parti Nagy mintamondatai akár. De ilyesmi az én Varsó-kötetem is 1995-ből, lásd az Őszi hadjáratban, az tulajdonképpen egy háborús fantáziákban élő, félárva kamaszfiú lassú felnövésének, fejlődésének története. Megjelent kilenc verseskötetem, aztán írtam egy tizediket – ez lett a gyűjtemény, az Őszi hadjárat címadó ciklusa.

Tudtommal nem minden versedet tetted bele, s nem mindet úgy, ahogyan eredetileg megjelent. Hogyan koncipiáltad az egészet?

Azt szerettem volna, ha ezek a szövegek „jól szólnak”. Eszembe jut, ahogy Lovasi András fogalmazott a korai Kispál-számokról. Utólag is elismeri, hogy rengeteg anyag van bennük, de vagy a korabeli  stúdiókörülmények nem voltak optimálisak, vagy ők nem voltak tökéletes formában a rögzítés idején. Ma azt is fontosnak tartjuk, hogy jól szóljon a lemez. A punk idején ez nem volt így. Be a stúdióba, aztán csak hadd szóljon. Semmi bajom a punkkal vagy a metállal, dübörögjön, csak álljon hangmérnök és producer is a háttérben. Magam is a jól temperált hangzást kedvelem. Megigazítottam ezt-azt, de sem a gondolatokon, sem a magatartáson nem változtattam. Húztam, amikor hosszúnak találtam az adott költeményt, enyhítettem a dagályt, ha túl sok hangjeggyel találkoztam, egyszóval mindent igyekeztem rövidre zárni.

Kronologikusan szerkesztetted egybe, ahogy megjelentek?

Igen, a könyvek megjelenésének sorrendjében. Nem kevertem különböző évjáratú költeményeket, és a könyvek szerkezetét is igyekeztem megőrizni.

És ebből az időtávlatból – ugye, a legtöbb vers régebben íródott – Te magad, mint „kívülálló”, hogyan látod az egészet?

Ez a könyv tartalmazza egy kortárs magyar költő lírai munkásságát az első érvényes hangoktól a meglett férfikorig. Ebben a közel nyolcszáz oldalban minden benne van, amit valaha versnek, versként írtam, és ami számomra fontos.

Látom, hogy jó a recepciója a kötetnek, verseskönyv esetében azért ez elég ritka mostanság… Az első öt sikerkönyv között emlegetik.

Nem tudom, vajon ki emlegeti az első öt között…

A Magyar Narancs, például.

A Magyar Narancs listája egy kritikusok által összeállított rangsor, nincs köze az olvasók véleményéhez, ugyanígy nincs a díjaknak, amelyeket a szűk szakmából összeálló zsűrik adnak ki, olykor súlyos kompromisszumok árán, olykor elég esetlegesen. Hogy az olvasók mit szólnak hozzá, azt részben a példányszámok tükrözik, részben a felolvasások hangulata. Sokszor olvastam az elmúlt években teltházak előtt.

Nemde, az értékek végül is a helyükre kerülnek?

Reméljük, igen. (Jóízűen nevet.)

Ugyancsak tavaly jelentetted meg a Papp Andrással közösen írt drámádat, a Kazamatákat… Nemigen tudom elképzelni: miként lehet közösen drámát írni?

Nehezen. Évekkel azelőtt szerettünk volna együtt dolgozni, éppen csak a nekünk való témát kerestük. A műfaj, pontosabban: a műnem azonnal adta magát. Természetesen drámára gondoltunk, nem regényre. Az 56-os forradalom égetően fontos témának tűnt, mint a magyar történelem egyik legfölemelőbb két hete. Színpadon mindig az az érdekes, ami problematikus. Nem volt nehéz ráakadnunk a forradalom neuralgikus pontjára, a Köztársaság téri pártház ostromára, amely véres incidensekbe, lincselésekbe torkollott.

 

Ha jól emlékszem, 2006-ban megjelent a Holmi hasábjain, majd a Katona József Színház vállalta a színpadra vitelét, bár ez egy monumentális darab, nem?

Így van, így van. És most már a második bemutatójára készülünk, Szegeden, Máté Gábor fogja megrendezni februárban, az ottani Nemzeti kisszínházában. Azt hiszem, hogy újra föladja a leckét a színházcsinálóknak, szcenikailag is, és a dramaturg munkáját tekintve is: hogyan érdemes egy kétszáz oldalas szöveget élvezhető mennyiségre gyúrni…

És rengeteg szereplője is van, ugye?

Hogyne, körülbelül ötven beszélő szereplője van a darabnak. A kisszínház színpada ugyanakkora, mint a Katona József Színház, tehát adott egy társulat, hely- vagy eszközhiány vagy egyéb technikai jellegű probléma föltehetőleg nem lesz, és különben is, a színpadra állítás már az ő gondjuk legyen. Mi a magunk munkáját elvégeztük. A színdarab mindig csak egy javaslattétel a színpad felé, azt kezdenek vele, amit akarnak. Ilyenkor azt szoktam mondani: húzni bátran, de beleírni semmit.

Tavaly márciusi beszélgetésünk alkalmával közölted: most megint regényt írsz, de nem versben, mint az előzőeket, hanem prózában.

Ez a regényem lassan célegyenesbe jut, remélhetőleg nyáron. Sok más munkám is van – főleg színházi feladatok –, sejtem a végét, bár még sokféle lehetséges befejezés lebeg a szemem előtt. Szerencsére. Regényben lenni jó.

Mennyivel könnyebb vagy nehezebb prózában regényt írni?

A Legkisebb Jégkorszak majdnem prózában íródott, nyugtalan és klasszikus metrumot nélkülöző verssorokban. Most hoztam meg azt a praxisomban radikális elhatározást, hogy ez viszont teljesen próza legyen. Lépjük át a Rubicont. Legyen most már regényszerű a regény. Hogy mennyire lesz az, azt majd úgyis az olvasó dönti el.

Sokat dolgozol rajta?

Sokat, elsősorban fejben. Ugyanis rengeteget utazom is, én lettem a 2018-as POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) egyik válogatója. Így láttuk Váradon a Mizantrópot, Novák Eszter rendezésében, és úgy gondolom, jövünk is még. Nagyon jó megismerkedni ezekkel a társulatokkal, ezekkel a színházakkal, tehát magukkal a (gyakran) pompás épületekkel is, szerte a Kárpát-medencében.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!