Látó-gatás Bagoson

2018. 09. 03. 09:49

Augusztus 16-19. között Szilágybagoson ismét az irodalom került előtérbe, ugyanis ekkor zajlott a 2. Látó-tábor, a marosvásárhelyi irodalmi folyóirat szervezésében. Tavaly látogatóként, idén már – Ozsváth Zsuzsival együtt – meghívottként vehettem részt a háromnapos rendezvényen. Kemenes Henriette tábori krónikája Új Krisztina fotóival.

Házigazdák, látósok, vendégek Szilágybagoson, a folyóirat második nyári táborában

 

Ahogy tavaly, úgy idén is Marina Ida, Bagos polgármestere üdvözölte a társaságot, beszédével hivatalosan is megnyitotta a tábort. A polgármesterasszony rendkívül fontosnak tartja, hogy a Látó-tábor helyszíne idén is Bagos lett, hiszen ennek hatására is egyre intenzívebb a bagosi kulturális élet. Elmondása szerint, sok más településsel ellentétben, náluk nem érzékelhető a fiatalok kitelepülési szándéka. Sokan vannak, akik az egyetem vagy néhány külföldön töltött munkaév után visszatérnek Bagosra, itt telepednek le, itt alapítanak családot, itt építkeznek. Szabó Róbert Csaba főszervezőt, a látós gárdát és a meghívottakat is biztosította támogatásáról a következő évekre is. 

De vágjunk is bele a tábor irodalmi történéseibe. Selyem Zsuzsa és Láng Zsolt kortárs Mátyás-történeteket olvas fel a domboldalba vájt pincék előtt, úgy hiszem, a helyszín nem is lehetne megfelelőbb. Lassan beérik a szőlő, felolvasás közben jóízűen rágcsáljuk a nyári almát, zöld diót, nem hiányzik a fröccs és az igazi szilágysági pálinka sem. Hogy is hiányozhatna? Vacsora után az Oázis kempingben folytatódnak a beszélgetések, ahol a szállásunk is van.

Zajlik a pinceszeminárium


Másnap elkezdődnek a pinceszemináriumok, előadásokkal, kötetbemutatókkal és vitákkal. Vida Gábor indítja a napot, szabad folyást engedve a jókedvnek a KMTG-jelenségről írt cikkével, amit tagadhatatlanul élvez mindenki. Sokan vagyunk sokfélék, de úgy nézem, itt Esterházyt mindenki olvas közülünk. Bíró-Balogh Tamás előadása következik Radnótiról, az irodalomtörténész a költő dedikációiból készült gyűjteményét is bemutatja. Társaságunk igyekszik kibogozni egy-egy dedikáció címzettjét, de el kell ismerni, nincs könnyű dolgunk.

Később Balázs Imre Józsefet Codău Annamari faggatja ezeregy mondatos kritikakötetéről, ennek fontosságáról, célközönségéről. Brassai Eszter a Verne Projektről és a modern olvasókörökről mesél nekünk, meg arról, hogyan sikerült ismét érdekessé tenni a könyveket a gyerekek számára. Játszva tanulnak és tanulva játszanak, elérhetővé téve bizonyos olvasmányokat olyan gyerekek számára is, akik amúgy nem jutnának hozzájuk. Kiss László rocktörténelemről tart előadást. A beszélgetéseket könyvbemutatók követik: Élő Várad antológia, Selyem Zsuzsával, Ozsváth Zsuzsival és velem. Biró Árpád kötetbe is válogatott drámarészlete sosem hangzott még olyan jól, mint Szabó Róbert Csaba és Bíró-Balogh Tamás felolvasásában. Utána Horváth Benji Dicsőséges Európa és André Ferenc Szótagadó című versesköteteiről tudhatunk meg többet, és hát róluk magukról is, a költők felolvasásában pedig ízelítőt kapunk a tartalomból.

Balra Vida Gábor, jobbra előtérben Gondos Mária Magdolna, Selyem Zsuzsa és Márton Evelin


Az Oázis-beszélgetések mindig kiteszik az aznapi pontot az i-re, ilyenkor valahogy mégiscsak világot váltunk, vagy legalábbis megpróbáljuk. Ezekről bővebben a titkos tábori naplómban olvashattok, mert ilyen is volt ám. 

A következő nap délelőttjén a zajos termálstrand helyett ismét inkább a szőlődomb csendjét választjuk. A Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) négy tagja, Gondos Mária Magdolna, Új Krisztina, Korpa Tamás és Pál Sándor Attila olvasnak fel. Szabó R. Ádám elkésik a saját kötetbemutatójáról, de sebaj, addig Vida Gábor derekasan tartja a frontot. Rozsé kalandjairól és a modern krimiről hallhatunk néhány érdekességet, a felolvasás és a vita sem maradhat el.

Selyem Zsuzsa és Láng Zsolt olvas fel újragondolt Mátyás-történeteket

 

Az ebéd és egy kis pihenő után Szilágyborzásra kocsikázunk, na, nem úgy, mint tavaly, amikor sikerült szerencsésen elkeveredtem. Markó Bélát új verskötetéről, a Bocsáss meg, Ginsbergről Szabó Róbert Csaba kérdezi a kultúrotthonban, ahová szép számban jöttek el az irodalomkedvelő és/vagy a szerzővel rokonszenvező helybéliek is. Kovács András Ferenc, André Feri, Ozsváth Zsuzsi és Korpa Tamás társaságában olvasok fel én is néhányat a friss versek közül, tetszünk a közönségnek, úgy nézem. A rendezvény után mini könyvvásárt is rögtönöztük, kedvezményes árú és ingyenes könyvekkel, folyóiratokkal. Az esti beszélgetésen táborkiértékelőt tartunk, ami alapján nem kétséges, hogy Róberték nem állnak meg itt, a második alkalomnál. Közben szépen betöltöttem a harmincat, jókor vagyok jó helyen, az utolsó molylepkéig most minden a helyén van.

Pódiumbeszélgetés és alkalmi könyvvásár a bagosi kultúrotthonban


Reggel nehéz a búcsúzás, de jövőre ugyanitt, veletek. És ha ez így megy tovább, évről évre egyre jobbá fajul ez a tábor, ami nem is csoda, hiszen a szervezőknek rengeteg munkája van benne. Aki nem hiszi, járjon utána. Zsuzsival egy somlyóújlaki kitérővel vigasztalódunk, leugrunk nagymamámhoz. Miután tisztességesen feltankolunk csőrögével, irány Várad. Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!