Erdélyi Riport » Globál » 2. oldal

G20: Hamburg hozadékai

Mint minden évben, július elején is jelentős várakozás előzte meg a G20 ezúttal Hamburgba szervezett csúcsát, ami az orosz és az amerikai elnök első személyes találkozóját is jelentette. A megbeszélések eredményének mérlegét Ady András készítette el.


TOVÁBB

Ostrom alatt a Dragnea-projekt

Hatalmas botrányt robbantott ki a Rise Project oknyomozó portál, miután közzétette Liviu Dragnea szocdem pártelnök Brazíliáig nyúló, állítólagos korrupciós ügyeit. Kiderítették, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) már február óta nyomoz az ügyben, ám közben a belügyi titkosszolgálat felügyeletét a Legfelsőbb Védelmi Tanácstól (CSAT) átirányították a belügyminisztériumhoz. A botrány nyomán egyre világosabb, miért akarja a koalíció gyengíteni a DNA-t. Dragnea szerint minden baj okozója Soros György magyar származású amerikai üzletember. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Új ruhában az Arany Sas háza is

Folytatódik Várad főterének felújítása, az egykori Molnár-féle ház homlokzatáról kerültek le az állványok, ezzel a térre már csak egy rossz állapotú ingatlan néz, igaz, azt a Kert utca sarkán le is bontaná a városvezetés. A felújított házról és a közeli Zöldfa utca felújításáról Péter I. Zoltán írása.


TOVÁBB

Egy kormánybuktatás buktatói

Grindeanu nem mond le, Dragnea tombol, a PSD–ALDE bizalmatlansági indítvánnyal buktatja meg saját kabinetjét és kaszálja el agyondicsért programját. Még minden megtörténhet és az ellenkezője sem lehetetlen. Nagyjából így fest a nyári napokra felforrósodott romániai belpolitika. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Széljegyzetek a katari ügyhöz

Borúlátó elemzők akár egy háború lehetőségét sem zárják ki a Katar ellen meghirdetett szaúdi blokád következményeként. Az ügyben egyik vagy másik fél oldalán már legalább egy tucatnyi térségbeli ország érintett. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Egy európai a Fehér Házban

Önnön jelentőségén is túlmutat Klaus Iohannis sikeresnek ítélt washingtoni látogatása, amely egyaránt kedvező hatást gyakorolhat Románia nemzetközi helyzetére, s áttételesen a hazai belpolitikai helyzetre. Simon Judit kommentárja.


TOVÁBB

Jogok és szabadságjogok programja

A család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítás ellenében lép fel az a Respect (Tisztelet) elnevezésű civil platform, melynek felhívásához több mint száz romániai szervezet és magánszemély csatlakozott. A szerdán Bukarestben Cristian Pârvulescu (Pro Democratia Egyesület) és Mircea Toma (ActiveWatch) részvételével sajtótájékoztatón ismertetett állásfoglalás teljes szövegét magyarul elsőként az Erport.ro publikálja.


TOVÁBB

Jött, látott... (meg)győző volt?

Meglehetősen nagy figyelmet kapott az amerikai elnök közel-keleti útja, melynek során Trump Szaúd-Arábiát követően Izraelt kereste fel. A látogatás politikai környezetét Ady András írása térképezi fel.


TOVÁBB

Találkoztam „migráns” románokkal (1.)

Nyugat-európai portyáinak gyérültével Szilágyi Aladár gyakrabban él a spirituális útikalandok kínálatával. Bár az efféle virtuális kóborlás nem pótolhatja a primér élményeket nyújtó utazásokat, de számára több mint pótcselekvés: egyrészt felidézi, újraéli a tizenvalahány hazában valóban tapasztaltakat, másrészt a szellemi peregrináció révén – utóriporterkedve – jeleníti meg (időben és térben) emlékezetes találkozásait.


TOVÁBB

Szerepkényszerek a szegénységpolitikában

Kevés jó szegénységelmélet van a társadalmi igazságossághoz kötve. Tamás Pál írása.


TOVÁBB