Erdélyi Riport » Globál » 2. oldal

Egy kormánybuktatás buktatói

Grindeanu nem mond le, Dragnea tombol, a PSD–ALDE bizalmatlansági indítvánnyal buktatja meg saját kabinetjét és kaszálja el agyondicsért programját. Még minden megtörténhet és az ellenkezője sem lehetetlen. Nagyjából így fest a nyári napokra felforrósodott romániai belpolitika. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Széljegyzetek a katari ügyhöz

Borúlátó elemzők akár egy háború lehetőségét sem zárják ki a Katar ellen meghirdetett szaúdi blokád következményeként. Az ügyben egyik vagy másik fél oldalán már legalább egy tucatnyi térségbeli ország érintett. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Egy európai a Fehér Házban

Önnön jelentőségén is túlmutat Klaus Iohannis sikeresnek ítélt washingtoni látogatása, amely egyaránt kedvező hatást gyakorolhat Románia nemzetközi helyzetére, s áttételesen a hazai belpolitikai helyzetre. Simon Judit kommentárja.


TOVÁBB

Jogok és szabadságjogok programja

A család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosítás ellenében lép fel az a Respect (Tisztelet) elnevezésű civil platform, melynek felhívásához több mint száz romániai szervezet és magánszemély csatlakozott. A szerdán Bukarestben Cristian Pârvulescu (Pro Democratia Egyesület) és Mircea Toma (ActiveWatch) részvételével sajtótájékoztatón ismertetett állásfoglalás teljes szövegét magyarul elsőként az Erport.ro publikálja.


TOVÁBB

Jött, látott... (meg)győző volt?

Meglehetősen nagy figyelmet kapott az amerikai elnök közel-keleti útja, melynek során Trump Szaúd-Arábiát követően Izraelt kereste fel. A látogatás politikai környezetét Ady András írása térképezi fel.


TOVÁBB

Találkoztam „migráns” románokkal (1.)

Nyugat-európai portyáinak gyérültével Szilágyi Aladár gyakrabban él a spirituális útikalandok kínálatával. Bár az efféle virtuális kóborlás nem pótolhatja a primér élményeket nyújtó utazásokat, de számára több mint pótcselekvés: egyrészt felidézi, újraéli a tizenvalahány hazában valóban tapasztaltakat, másrészt a szellemi peregrináció révén – utóriporterkedve – jeleníti meg (időben és térben) emlékezetes találkozásait.


TOVÁBB

Szerepkényszerek a szegénységpolitikában

Kevés jó szegénységelmélet van a társadalmi igazságossághoz kötve. Tamás Pál írása.


TOVÁBB

Nyilvános döntéseket, nyilvános vitát

Elfogadta a pozsonyi parlament a szlovákiai kisebbségeknek szánt támogatások elosztásának új rendszerét. Az eddigi gyakorlat mikéntjéről, transzparenciájáról, hibáiról és az új rendszer lényegéről Szűcs László kérdezte Beke Zsolt irodalomkritikust és Fiala-Butora János jogász, közgazdászt, akik néhány hete a Dunszt.sk portálon Politikamentes kultúratámogatás? címmel közöltek hosszabb helyzetelemzést a témáról.


TOVÁBB

Milyen lovat akarnak a franciák?

Ugyan nem voltunk híjával az utóbbi években meglepetést eredményező választásoknak, Ady András újabb elemzése a franciaországi elnökválasztás második fordulójában nem számol fordulattal. A helyzet persze összetettebb annál az egyszerű kérdésnél, hogy Macron vagy Le Pen nyer vasárnap.


TOVÁBB

Dől? Miért nem dől?

Reménytelen káosz jellemzi a jelentős olajvagyona mellett éhező, nélkülöző Venezuelát, a chavezi örökséget fegyveres milíciák által védelmező Maduro rezsimben mindennaposak az áldozatokat is követelő ellenzéki tüntetések. Ady András elemzése.


TOVÁBB