Jáván vannak erdélyi tájak

Február végén járt Nagyváradon a Törzsasztal-est vendégeként Bartis Attila író, fotográfus. Marosvásárhelyen született, a nyolcvanas évek óta él Magyarországon, illetve az utóbbi években részben az Indonéziához tartozó Jáván, időnként a gyergyószárhegyi nagyszülői házban. Ismertebb regényei, – A nyugalom, A vége – számos fordításban megjelentek, köztük románul is. Szűcs László interjúja.


Többszemközt TOVÁBB

Szép új világ

„Bízzunk a liberális demokráciában, és legyen türelmünk hozzá” – javasolja vitacikkében Markó Balázs a „polkorrektséget” és a pozitív diszkrimináció negatív hatásait boncolgatja.


Polkorrekt TOVÁBB

Érzelmes és érzéki Bernarda Alba háza

Nő, társadalom, család, szerelem, vágyak, elzártság, elvárások – költőien megfogalmazott kérdések és életlehetetlenségek a szatmárnémeti Harag György Társulat Bernarda Alba háza előadásában, Sorin Militaru rendezésében. Simon Judit kritikája.


Nézőtér TOVÁBB

Koreák az olimpia után: fortius+citius=altius?

Már több mint egy hete kialudt a láng a pjongcsangi téli olimpia helyszínén, ám továbbra is legalább pislákolnak a remények, az elvárások arról, hogy a két Korea közti gesztusoknak, diplomáciai mozgásoknak milyen hatásuk lesz a félsziget jövőjére. Ady András helyzetképe.


Helyzetkép TOVÁBB

Costa Rica gyöngye: Bica

Szép természeti környezetben, messze mindenféle korrupcióellenes hatóságtól éli mindennapjait a karibi Svájcban néhány olyan román állampolgár, akikben a közös, hogy különböző visszaélések miatt meggyűlt a bajuk a hazai igazságszolgáltatással. Szilágyi Aladár jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

Újabb váradi lapfogyatkozás

Élt: 2004–2018. Alig néhány nappal alapításának 14. évfordulója előtt az Euro Media Rt. leállította a nagyváradi Reggeli Újság (RÚ) megjelentetését. Különös párhuzam, de az ugyancsak Váradon megjelent Erdélyi Riportnak is ugyanennyi idő adatott (2002-2016), sorsuk párhuzamára az is jellemző, hogy korábbi hetilapunk online változatát is kiadója egyoldalú döntése nyomán szüntették meg. Szűcs László írása.


Helyzetkép TOVÁBB

Jelentések a hunyadi szórványlétből

Hunyad megye, ezen belül elsősorban Déva szolgált helyszínéül a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete legutóbbi riporttáborának. Az újságíró szakos hallgatókkal kiegészült kollégák írásai Kövek, sorsok, bányák, emberek címmel álltak össze közös kötetté. Szilágyi Aladár könyvajánlója.


Művház TOVÁBB

Erdogan privát-dzsihádja Szíriában

Miután egy nappal korábban Törökország légitámadásokat hajtott végre az YPG kurd milícia ellen, január 21-én a török haderő a szárazföldi hadműveletet is megindította az északnyugat-szíriai Afrin térségében. Hogy mi történt, s mi történhet a török, szír, kurd, orosz, amerikai érdekek képletes és valóságos küzdelmében, erre keresi a választ külpolitikai szakírónk, Ady András elemzése.


Helyzetkép TOVÁBB

Közös miniévad a szatmári színházban

Közös miniévadot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház két tagozata. Három produkciót mutatott be a Harag György Társulat, ugyanennyit a román trupp. Az előadások emberi és társadalmi kapcsolatokról fogalmaztak meg hiteles kérdéseket. Simon Judit beszámolója.


Nézőtér TOVÁBB

Grecsó Krisztián: Az olvasó elvárja és szereti az írói hitelt

Grecsó Krisztiánnal készített interjúja második részében Szilágyi Aladár a Harminc év napsütés című kötetéről, illetve a mostohán kezelt műfajról, a tárcanovelláról kérdezte az írót.


Többszemközt TOVÁBB