Hazugságmentes román Krónikát

Szilágyi Aladár jegyzete a napokban megjelent Nagyvárad krónikája első román sajtó- és komment-visszhangjairól.


Nézőpont TOVÁBB

Kigolyózott bizalmatlanság

Elbukott a bizalmatlansági indítvány, a helyén marad a Dăncilă-kormány, az ellenzék úgy tesz, mintha mérgelődne, Cioloş elmegy frakcióvezetőnek, a PSD a kongresszusra, a kormány újabb sürgősségi rendeletekre készül, Iohannis kampányol, a nyár tombol, a vakáció kitört. Simon Judit elemzése.


Helyzetkép TOVÁBB

Kontra, rekontra moldáv módra

Nehéz elhinni, de van nagyobb káosz a politikában a Romániában zajlónál, egy lépésre északkelet felé, a Moldovai Köztársaságban. Nehéz nyomon követni, ami Chisinăuban (Kisinyov) történik, rövid ideig két államfője és két miniszterelnöke volt Európa egyik legszegényebb államának. Az viszont tisztán látszik, ebben a térségben nem tarthatja meg a hatalmát az, akit sem Washington, sem Moszkva, sem Brüsszel nem támogat. Simon Judit összefoglalója.


Helyzetkép TOVÁBB

Választási mérleg 2. – ki akar itt kormányozni?

Az érthető, hogy a nagyobbik kormánypártban rengjen a föld, miután elvesztette az európai parlamenti választásokat és lecsukták a mindenható elnökét. Érhetetlennek tűnnek viszont a nemzeti liberális körökben egyre erősebb rezgések, és mintha az USR-sek lába alatt sem lenne túl biztos a talaj. Hja kérem, győzelem után sem nyílik mindenhol virág. Simon Judit elemzésének második része.


Helyzetkép TOVÁBB

Választási mérleg 1. – megtorpanó győztesek, túlélő vesztesek

Az érthető, hogy a nagyobbik kormánypártban, miután elvesztették az európai parlamenti választásokat és lecsukták mindenható elnökét, rengjen a föld. Érhetetlennek tűnnek viszont a nemzeti liberális körökben egyre erősebb rezgések, és mintha az USR-sek lába alatt sem lenne túl biztos a talaj. Hja kérem, győzelem után sem nyílik mindenhol virág. Simon Judit elemzésének első része.


Helyzetkép TOVÁBB

Felnőttként kezelni az olvasót

Magyarország története című kötetét mutatta be múlt vasárnap a nagyváradi vár egyik előadótermében Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, akadémikus. A Festum Varadinum alkalmából szervezett eseményen elhangzottakat címszavakba rendezve Szilágyi Aladár gyűjtötte egybe.


Helyzetkép TOVÁBB

A tükör sötétjében

Kizökkent az élet Székely Csaba Semmit se bánok című színművében, melynek ősbemutatóját Lendvai Zoltán rendezte a szatmárnémeti Harag György Társulatnál. Simon Judit kritikája. 


Nézőtér TOVÁBB

Törzsasztal-est Szkárosi Endrével

Április 12-én, pénteken 17 órától az Illyés Gyula könyvesboltban a Törzsasztal sorozat legújabb vendége Szkárosi Endre író, költő, intermediális művész, a Szépírók Társaságának elnöke, az ELTE tanára.


Neked szól TOVÁBB

Érik a gyümölcs

„Nagyon kilóg a lóláb, amikor a múltról van szó, és arról, hogy a nagy »antikommunisták« nem mernek múltbéli tevékenységükről beszélni. Lehet, hogy a nép néha naiv, néha manipulálható. De egyelőre nem vak, és látja, hogy a háttérben valami nagyon nincs rendben.” Markó Balázs írása.


Nézőpont TOVÁBB

Mindenre képesek

Egy gyakorlatilag színmagyar székelyföldi település magyar nyelvű havilapja miatt büntetett az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Az inkább politikai, mintsem médiaügy különböző vonzatait Szűcs László írása igyekszik feltárni.


Nézőpont TOVÁBB