Cigányutak

Céltalan és tanácstalan jegyzet megtörtént események alapján. Szűcs László írása.


Nézőpont TOVÁBB

Shakespeare-komédia, kegyetlenül

A velencei kalmár előadásmódja koronként változik, másképpen fogalmazva: időről-időre színpadra kell állítani Shakespeare talán legbonyolultabb színművét. Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása most, itt, körülöttünk és velünk játszódik. Simon Judit értékelése.


Nézőtér TOVÁBB

Kofferláz az avaron

Színvonalas politikai küzdelem a román törvényhozásban, bőröndökkel, fánkokkal, korrupcióval és populizmussal meghintve. Szilágyi Aladár jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

Román átalakulás 45-től 68-ig

Államosítás az iparban és a mezőgazdaságban szovjet asszisztenciával, területi és adminisztratív átrendezések, 68 hatásai, Ceausescu szerepe. Szilágyi Aladár interjújának második része Gagyi József szociográfussal.


Többszemközt TOVÁBB

Urbanizációtól a boszorkánykutatásig

Gagyi József szociográfus, egyetemi tanár, a Sapientia Egyetem tanára októberben A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években címmel tartott Nagyváradon előadást a Szacsvay Akadémián, persze az őt faggató Szilágyi Aladár egyéb témákról is kérdezte.


Többszemközt TOVÁBB

Háromszor bukott igazi magyar

„Nem elég, amit a román többség kínál, vagy nem kínál, az egyéni és főleg a közös kisebbségi perspektívák útjainak ilyen fajta önkéntes, defetista lezárása veszedelmesen csökkenti túlélésünk, továbbélésünk esélyeit.” Szilágyi Aladár jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

Behálózva

Nem jelenhetett meg a Közép-európai Egyetem érintettsége egy pozitív tartalmú hírben a magyar nemzeti hírügynökség anyagában. Szűcs László jegyzete a magyar sajtó legújabb mélypontjáról.


Nézőpont TOVÁBB

1956 hatása és következményei Erdélyben

Stefano Bottoni történészt nagyváradi előadása előtt faggatta Szilágyi Aladár az 1956. október 23. előtti időszak romániai viszonyairól, valamint a bukaresti hatalom első reakcióiról a forradalom kitörése után.


Többszemközt TOVÁBB

A chicagói járat

A Trap Door Theatre másodszor turnézott Romániában. Ezúttal a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (Festivalul International de Teatru Oradea – FITO) meghívására mutatta be Szabó K. István rendezésében Matei Vişniec Occidental Express című drámáját a chicagói társulat. Simon Judit kritikája.


Nézőtér TOVÁBB

Aki ezt a könyvet elolvassa, nem tud antiszemita lenni

Szunyogh Szabolccsal készített interjúja befejező részében Szilágyi Aladár a mű érzelmi szálairól, a holokauszt utáni évtizedek antiszemitizmusáról, valamint a mádi zsinagógáról kérdezte a Magyar menóra című kötet szerzőjét.


Többszemközt TOVÁBB