Érettségi veszedelem

Végre az idén is a hátunk mögött tudhatjuk az érettségit, ami olyan, mint a futball: mindenki ért hozzá, bár kevesen művelik igazán jól. Ugyan a végzős diákok érettségéhez nem sok köze van, de a diplomát meg kell ugye szerezni, ha ez a papír önmagában nem is ér sokat. Szűcs László jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

Az egészség megőrzése morális kötelesség

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban az egészségszemlélet változásairól kérdezte Dr. Magyar László András orvostörténészt, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét.


Interjú TOVÁBB

„Kár ezért az intézetért”

Dr. Magyar László András orvostörténésszel, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét beszélgetésük első részében Szilágyi Aladár a nagyhírű intézményről, továbbá tudományos és írói munkásságáról kérdezte az orvostörténészt.


Interjú TOVÁBB

Tudose, a töltelékember

Bukarestben és az ország három nagyvárosában, vasárnap este zuhogó esőben több százan meneteltek az alkotmánybíróság döntése, a kormányintézkedések, a kabinet és a szociáldemokraták ellen. A felvonulást még a kormány beiktatása előtt szervezték. Elemzők szerint megmozdulások sorozata várható, ha a kormány folytatja ingatag kötéltáncát. Simon Judit jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

A magyar beteg

Egyetlen közös nyelvünk van: a lekötelezés, a hála, a megvesztegetés, a kiszolgáltatottság, az alá- és fölérendelés nyelve. Azt beszélik románok és magyarok egyaránt, itt, a frontvárosban, Marosvásárhelyen. De egymás szavait szájukra nem veszik. Parászka Boróka tárcája.


Szabad toll TOVÁBB

Belromán replikák

1918-as centenáriumi előzetes óromániai–erdélyi vitákkal, avagy hol kelt ki a románizmus tojása? Szilágyi Aladár írása.


Szabad toll TOVÁBB

„Mi mit hív elő, mi mit fed el”

Újabb vendéganyag a Dunszt.sk portálról: Szabó Lovas Emőke írása Nádas Péter Világló részletek című kötetéről.


Művház TOVÁBB

Hogyan tovább, Kisvárda?

Három fontos hiányzó, egy kiemelkedő szentgyörgyi előadás, furcsa egyenetlenségek s a körülmények miatti visszatérő panaszok jellemezték az idei színházi fesztivált Kisvárdán. Jövőre harmincadik alkalommal találkozhatnak a határon túli társulatok. A kérdés: lesz-e folytatás, érdemes-e így folytatni. Simon Judit írása.


Thália TOVÁBB

Ceruzavázlat

Szűcs László jegyzete, ezúttal nem arról, amiről írni érdemes, inkább arról, amivel érdemes írni.


Szabad toll TOVÁBB

Számháború és állóvíz

„Ameddig földindulás és népharag-nyilvánítás nélkül be lehet jelenteni kórházi osztályok bezárását, addig minden egyéb célra határon innen és túl eljegybankolt forint bűnös pénzszórás.” Szűcs László jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB