Hogyan tovább, Szent Anna strand?

Nyár elején újra felvetődött, kitiltanák a fürdőzőket a Szent Anna-tóból. Az évek során többször „ijesztgettek” ezzel, ám a végéhez közelgő szezonban még meg lehetett mártózni a tengerszemben. Pedig okkal tennék, hiszen a strandolók jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a tó lassan elveszítse szent jellegét, valamilyen intézkedésre szükség lenne, ha nem akarjuk, hogy átalakuljon egyfajta második Mohossá. Sarány Orsolya írása.


Riport TOVÁBB

Látó-tábor – irodalom a vidéken

A Látó szépirodalmi folyóirat augusztus 10-13. között szervezte meg első írótáborát, Irodalom a vidéken címmel Szilágybagoson és környékén. A meghívottak és a résztvevők főként olyan fiatal alkotók voltak, akik valamilyen formában a Látóhoz is kapcsolódnak. A táborozókhoz Kemenes Henriette is csatlakozott.


Riport TOVÁBB

Wass Albert, a liberális

Wass Albert, mint polgári-liberális erdélyi magyar szerző: ma aligha lehet bármit is kezdeni ezzel a besorolással. Pedig egy ilyen polgári-liberális írói műhelyből indult, és számos esetben kötött kompromisszumot elvi szinten írótársaival. Ezek egyike az Erdélyi Helikon 1942-ben megjelent nyilatkozata. Parászka Boróka írása.


Művház TOVÁBB

A nemzetállam gálája

Szűcs László jegyzete Kövér László kolozsvári nemzetállami jókívánságairól, avagy miért kötelező kelléke a politikus egy kulturális fesztivál megnyitójának.


Szabad toll TOVÁBB

Hadüzenet a területrablónak

Van „Valaki”, aki immár közel egy évszázad, azaz létrejötte óta – fittyet hányva a szent és sérthetetlen trianoni országhatárnak – büntetlenül és folyamatosan csonkítja az egységes román nemzetállam területét. Szilágyi Aladár jegyzete.


Riport TOVÁBB

Vásárhelyi banánhéj-keringő

Marosvásárhely jelenlegi polgármesterét és volt alpolgármesterét vádolta meg a Korrupcióellenes Ügyészség. Ugyan most csupán egy ügyben, igaz, formálisan közel tízezer rendbeli esetben vádol a DNA. Bögözi Attila összeállítása felidézi a közel két évtized megannyi sötét ügyletét, szóvá téve egyes RMDSZ-es tisztségviselők szerepét s a helyi szervezet jelenlegi érthetetlen hallgatását.


Riport TOVÁBB

Minden héten háború

„Rettegő embereket mindig könnyebb becsapni, a szükségállapot beálltakor pedig egész ügyesen felfüggeszthető a demokrácia.” Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete az amerikai elnök háborús fenyegetőzéseiről.


Szabad toll TOVÁBB

A kalifátus színeváltozása

Moszul eleste nem a vég, az erődváros csak egy láncszem volt a védelmi rendszerben, az ellenállás vidéken folytatódik – üzeni híveinek és a világnak a fizikai létében egyre fogyatkozó, harcmodort váltó Iszlám Állam. Ady András helyzetképe.


Globál TOVÁBB

Évadra készen a váradi társulatok

Érdekesnek mutatkozik a Szigligeti Színház három társulata új évadja. Fesztiválok, klasszikus drámák és vígjátékok, debütáló szerző, táncszínház és néptánc/találkozó, Saint-Exupéry, hivatásos bábszínházi találkozó, Holnap után fesztivál, vendégelőadások. Simon Judit előzetese.


Thália TOVÁBB

Műtőasztalon a Bánság „ütőere”

Közös román-szerb projektet jelentettek be augusztus elsején a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tételéről. Az elképzeléssel kapcsolatos borúlátást az teszi indokolttá, hogy körülbelül annyi pénzt nyúltak le, határidőket vettek semmibe, mint az észak-erdélyi sztrádaprojektnél. Bögözi Attila írása.


Riport TOVÁBB