A bátor Bulgakovné bundabugyija

Barna Imrével folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár tovább kérdezősködött a műfordítónak Umberto Ecoval kapcsolatos élményeiről, majd egy négyévnyi itáliai közjáték felidézése után, a 60 esztendős Európa Könyvkiadónál eltöltött négy, fordulatos évtizedéről kérdezte őt.


Többszemközt TOVÁBB

Frenák Pál-bemutató az M Studiónál

Frenák Pál rendezésében és koreográfiájában mutatja be To_R című legújabb előadását az M Studio. A premiert a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál keretében tartják november 22-én Sepsiszentgyörgyön.


Neked szól TOVÁBB

Munkában a koronaherceg

Kőkeményen vette kézbe a dolgok irányítását a szaúdi koronaherceg, aki hatalomkoncentráló igyekezetében könnyen destabilizálhatja nem csupán saját országát, hanem az egész térséget. Ady András elemzése.


Ring TOVÁBB

Kézi(s)könyv a sikerhez

Szokatlan, ám témához illő helyszínen mutatták be november 12-én, vasárnap az Erport.ro kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent könyvet A román kézilabda magyar legendái címmel. Móra László műve azon erdélyi magyar, többségében székelyföldi sportolók portréit kínálja, akik a 60-as évek második felétől a 80-as évekig a román válogatott tagjaiként, illetve klubcsapataikban értek el sikereket, a maguk korában a világelithez tartozva.


Ring TOVÁBB

Süssük vagy főzzük a hajótöröttet?

Egy fordító csak annyiban „szószólója” a szerzőnek, hogy alázatosan és szerényen rekonstruálja a mondatait, – vallja Rilke, Umberto Eco, Salinger és Bob Dylan fordítója, Barna Imre, a váradi Törzsasztal októberi vendége, akivel Szilágyi Aladár beszélgetett.


Többszemközt TOVÁBB

A Transindex és a Metoo: kezdet vagy vég?

„Mit jelent a szexuális zaklatás, elnyomás, erőszak? Hogyan lehet bizonyítani? Mi történik az áldozattal? Hogyan lehet kezelni, fellépni ellene? Hogyan lehet beszélni róla? Ezek látszólag egyértelműen megválaszolt kérdések. De éppen a transindexes eset mutat rá, hogy felkészületlenek vagyunk, alapvető ismereteink hiányosak, képtelenek vagyunk kezelni őket.” Horváth–Kovács Szilárd írása.


Nézőpont TOVÁBB

Hasznos olvasmány a nem létező székelyekről

Elég-e valamit tagadni ahhoz, hogy ne legyen? Szilágyi Aladár jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

Krusovszky Dénes Nagyváradon

November 10-én, pénteken este 6 órakor a nagyváradi Törzsasztal vendége a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban Krusovszky Dénes József Attila-díjas író, költő, aki a Törzsasztal eddigi legfiatalabb vendége.


Neked szól TOVÁBB

A jól megfontolt nemszavazat

Fél évvel a választások előtt a magyarországi nemzetpolitikai kínálat úgy fest: míg határon innen a kormánypártok pénzzel és gesztussal, Gyurcsány a szavazati jog megvonásával határon onnan remél szavazatokat, a pártok többsége elengedte a témát, amivel a Momentum próbál érdemben foglalkozni, a határ két oldalán egymást bizalmatlanul méregető magyarok közé hidakat építve. Szűcs László írása.


Nézőpont TOVÁBB

Dragneán megfizetünk?

Forró télre számíthatunk, amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és különbejáratú kormánya úgy nem dönt, hogy hanyagolva mindenható pártelnökük ambícióit, elkezdi észszerűen vezetni az országot. A szakszervezetek több százezer embert készülnek utcára vinni, amennyiben a Tudose kabinet nem mond le a pénzügyi törvényről, míg az igazságügyi törvény módosításának visszavonását követelők már az utcán vannak. Simon Judit jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB