Napfény és színház Gyergyóban 3.

Egy sokat ígérő roma előadás a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, s a kérdés, jár-e a romáknak saját kőszínház Romániában. Simon Judit gyergyószentmiklósi sorozatának befejező része néhány korábban méltatott produkció linkjével.


Thália TOVÁBB

Csilingel. Ha jár

Városszerte dugókat, a nyilvánosságban éles vitákat váltott ki a napokban a nagyváradi tömegközlekedést két napra megbénító sztrájk. Kinek van igaza, lehet-e csak az egyik félnek igaza egy ilyen bérvitában? Szűcs László jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

Bűn és büntetlenség

Az egyetlen elfogadható magatartásforma, amit a hatalommal szemben ismerünk, az a fal mellett osonás, és a tökéletes megadás. Aki nem így viselkedik, az már kihívó, azaz hatalmi igénnyel lép fel, ne csodálkozzon, ha az erősebb kutya magáévá teszi. A rendszert sokkal kevesebben akarják felszámolni, mint ahányan szívük szerint maguk is erősebb kutyák lennének… Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

„Lelkünk nem más, mint képek sokasága”

A belső képek természetéről, terápiás módszerekről és a pszichológia képi kérdésfeltevéseiről beszélgetett Prof. Dr. phil. Ralf T. Vogel pszichológussal, a Drezdai Képzőművészeti Főiskola professzorával Fám Erika.


Interjú TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 2.

Kiállításról, elkerült és állandóan megjelenő előadásról, valamint egyszemélyes produkcióról számol be Simon Judit a gyergyói Kollokvium krónikájának második részében.


Thália TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 1.

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik az egyik legpatinásabb erdélyi színházi találkozó, a gyergyói Kollokvium.  Az első két nap előadásairól, történéseiről Simon Judit tudósít.


Thália TOVÁBB

Tessék képmutatni!

Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete a Weinstein-botrányról, a szalagcímeken túl.


Szabad toll TOVÁBB

A Törzsasztalnál: Barna Imre

Eco, Dylan, Rilke és Salinger fordítója, Barna Imre lesz október huszadikán a nagyváradi Törzsasztal sorozat következő vendége.


Ki ne hagyd! TOVÁBB

Csapatjáték mindhalálig

Mai történet a Kapufa és öngól. Egy szerelmes, tizenéves fiú élete és halála egy felvonásban. A szülők, a közösség, a társadalom közönyössége. Az elkésett valóságraébredés. Körmöczi-Kriván Péter darabját Tasnádi-Sáhy Péter állította színpadra Nagyváradon. Simon Judit kritikája.


Thália TOVÁBB

Alakul, mint púpos PSD a prés alatt

A román kormányfő erősebbnek bizonyult, mint a szocdem elnök hitte. Liviu Dragnea kénytelen volt visszalépni, egyelőre Tudose akarata érvényesül. Simon Judit jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB