Pallasz Athéné szolgálatában (1.)

Szilágyi Aladár portrévázlata a 75 éves dr. Szabó Bálint építész kutatómérnökről, műemléki szakmérnökről, egyetemi tanárról.


Többszemközt TOVÁBB

Visszatért Vişniec expressze

A szerző jelenlétében mutatta be a hónap elején a nagyváradi Szigligeti színház Matei Vişniec Napnyugat expressz című darabját. Zakariás Zalán rendezését Simon Judit méltatja.


Nézőtér TOVÁBB

Médialógus a tetőteraszon

2007 tavaszán Baló György az Ady Endre Sajtókollégium meghívására érkezett Nagyváradra. Délelőtt a hallgatóknak tartott előadást, majd a Fekete Sas Palota tetőteraszán a váradi sajtósokkal találkozott. A nap krónikáját Kinde Annamária írásával idézzük fel az Erdélyi Riport 2007/16. számából, ezzel búcsúzva a kiváló televíziós kollégától.


Művház TOVÁBB

Ingyenes tavaszi felkészítők a kolozsvári színin!

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is ingyenes tavaszi felkészítőket tartanak a BBTE Színház és Film Kar (korábban Színház és Televízió Kar) Magyar Színházi Intézetének oktatói: Palocsay Kisó Kata, Györgyjakab Enikő, Szilágyi-Palkó Csaba, Rácz Endre, Hatházi András, Váta Lóránd és Köllő Csongor.


Nézőtér TOVÁBB

A közöny diadala, tanulság nélkül

A félelem, a veszéllyel szembenézni nem akaró, a megúszásra játszó nyárspolgár abszurdba hajló tragikomédiája a debreceni színház tanulság nélküli tandrámája. Szabó K. István rendezésében Max Frisch Biedermann és a gyújtogatókja korrajz: semmit nem tanultunk a történelemből, vagy nem vagyunk hajlandók meglátni, hogy rohanunk a tragédia felé. Simon Judit kritikája.


Nézőtér TOVÁBB

Nagy Miklós Kund váradi könyvestje

Február 22-én, pénteken 18 órakor Nagy Miklós Kund új, Felemás című, válogatott interjúit, kritikáit és publicisztikáit kínáló könyvét ismerhetik meg a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban (Lector Kiadó – Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, 2018).


Neked szól TOVÁBB

„Pragmatikus ajánlattal jöttünk”

Január végén választották a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökévé Dacian Ciolos volt miniszterelnököt, az Európai Bizottság korábbi agrárbiztosát. A politikussal Parászka Boróka beszélgetett az új politikai mozgalomról.


Többszemközt TOVÁBB

Hány megosztás egy újságíró?

Senki többet? Hány megosztást lehet elérni ugyanazzal a tartalommal? Hányszor fogják áhított lájkjukat nekünk adni az értelmes olvasók/hallgatók/nézők? S hogyan segít majd nekik az ismétlés eligazodni a mindennapokban? Én úgy tanultam, ez is a média feladata: segítsen tájékozódni, könnyebben eligazodni. Rácz Éva jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

A blogger, a pápa és a hírkacsa tánca

Egy megalapozatlan hír elkésett cáfolata mutatja meg, milyen következménye lehet a médiában a szakszerűtlen magatartásnak. Szűcs László jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

Kettőn áll a játék

Szilágyi Aladár reflexiói Ujvárossy László képzőművész Idővonal – Timeline című albumáról.


Művház TOVÁBB