A blogger, a pápa és a hírkacsa tánca

Egy megalapozatlan hír elkésett cáfolata mutatja meg, milyen következménye lehet a médiában a szakszerűtlen magatartásnak. Szűcs László jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

Kettőn áll a játék

Szilágyi Aladár reflexiói Ujvárossy László képzőművész Idővonal – Timeline című albumáról.


Művház TOVÁBB

Nincs szebb rész a könyvtárazásnál

Cserna-Szabó Andrással készített interjúja második részében Az abbé a fejével játszik című kötetből kiindulva elsősorban műhelytitkairól faggatta az írót Szilágyi Aladár.


Többszemközt TOVÁBB

Egy másféle Hedda, Temesvárról

Két rendkívüli Hedda Gabler előadás van műsoron Erdélyben, az egyiket a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat játssza Keresztes Attila rendezésében, a másik a Temesvári Csiky Gergely Színház stúdiótermében látható, Tom Dugdale színpadra állításában. Az alábbiakban az utóbbiról lesz szó. Simon Judit kritikája.


Nézőtér TOVÁBB

A nápolyi pacaltól az igazi Rózsa Sándorig

Legutóbbi nagyváradi estjén nem csupán beszélt és felolvasott, hanem a közönségnek egy nagy adag milánói pacalt is főzött Cserna-Szabó András író, akit remek főztjének kóstolgatása után Szilágyi Aladár faggatott.


Többszemközt TOVÁBB

Búcsú Trifán Lászlótól

Életének 64. évében 2019. január 19-én Nagyváradon elhunyt Trifán László festő, énekes-gitáros, a Metropol együttes muzsikusa, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának munkatársa. Szűcs László írása.


Művház TOVÁBB

Pillantás a kommunába

Újabb Dogma 95 filmadaptációt mutatott be a temesvári magyar színház: Vinterberg dán filmrendező A kommuna filmjének azonos című színpadi változatát. Az előadást Radu Alexandru Nica vitte színre, akinek a Csiky Gergely Színházban rendezett Futótűz előadását 2014-ben UNITER díjra jelölték. Simon Judit kritikája.


Nézőtér TOVÁBB

Temesvártól Marosvásárhelyig 2.

Vannak arra utaló jelek, hogy a hatalom ki akart robbantani valahol egy, a korábbi etnikai összeütközésekre épülő fegyveres konfliktust, amelyet arra használt volna föl, hogy átmenekítse és megszervezze a hírszerző szolgálatot – fogalmaz Szilágyi Aladár interjújának második részében Dr. Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, az 1990 márciusi marosvásárhelyi események előzményeiről, hátteréről.


Többszemközt TOVÁBB

Kikoptunk innen, kikoptunk onnan

Fontos, sajtónyilvános rendezvények a magyar és a román fővárosban, a romániai magyar média teljes hiányában. A valóság tükrözése helyett maradnak az átvett anyagok. Szűcs László jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

Viorica rabló Romániája

Szilágyi Aladár jegyzete az állam nyelvével hadilábon álló kormányfő újabb félreolvasásáról.


Polkorrekt TOVÁBB