A medve, a csiga és az ember

Rossz, vagy rosszul alkalmazott jogszabályok, az országos és helyi hatóságok közötti hiányos kommunikáció, a felelősségek áthárítása is közrejátszhat abban, hogy súlyosbodik a medvehelyzet a Székelyföldön. Alábbi jegyzetünkben az emberi felelőtlenséget egy igazán békés hazai ökoszisztéma elpusztításával is illusztráljuk. Szűcs László írása.


Nézőpont TOVÁBB

Ötven éve tiporták el a Prágai tavaszt 2.

Ötven éve, 1968. augusztus 21-e hajnalán a Szovjetunió és négy csatlósa, a keletnémetek, a lengyelek, a bolgárok és a vonakodó Kádár vezette Magyarország fegyveres erői vetettek véget az Alexander Dubček-féle demokratikus fordulatnak. Szilágyi Aladár összeállításának második része hiú magyar reményekről, elmaradó nyugati fellépésről, illetve Románia kimaradásának okairól.


Helyzetkép TOVÁBB

Ötven éve tiporták el a Prágai tavaszt 1.

1968. augusztus 21-e hajnalán a Szovjetunió és négy csatlósa, a keletnémetek, a lengyelek, a bolgárok és a vonakodó Kádár vezette Magyarország fegyveres erői vetettek véget az Alexander Dubček-féle demokratikus fordulatnak. A Csehszlovákia elleni invázióra annak ötven éves évfordulóján Szilágyi Aladár összeállításával emlékezünk.


Helyzetkép TOVÁBB

Impressziók Debrecenből

Szeptember 23-ig várja az érdeklődőket Debrecenben az Impressziók elnevezésű, impresszionista műalkotásokat bemutató kiállítás. A múlt héten indult az első nagyváradi csoport a tárlatra a Debrecen Nagyváradi Értesítő (denagy.hu) közreműködésével, a kezdeményező célja a két város közti kapcsolatok megszilárdítása, híd szerep betöltése. Kemenes Henriette írása.


Művház TOVÁBB

A nők centenáriuma

„Az impériumváltást követően Nagy-Románia nem sietett a lakosság női felének demokratikus jogokat biztosítani. Annyira nem, hogy az 1923-ban elfogadott Alkotmány egyáltalán nem biztosította a nők egyenjogúságát.” Szilágyi Aladár jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

Száz éve született a váradi színház nagyura

Több mint negyedszázada nincs közöttünk, számos kiváló alakítására mégis mindmáig sok váradi színházba járó – köztük az alábbi sorokat jegyző Simon Judit is – emlékszik szívesen a kiváló művészre, Gábor Józsefre, aki 1918. augusztus 16-án született.


Nézőtér TOVÁBB

TV2, Digi, avagy a kábeltévés szappanopera

A néző, a fogyasztó, ha úgy tetszik a kisember járt rosszul két nagy médiacég háborújában. Szűcs László írása a TV2 és a Digi csatornacsörtéjéről.


Helyzetkép TOVÁBB

Kizöldült a Zöldfa utca

A váradi utca, amely mostanáig nem látott fákat, a főtér felújítása óta zsákutca volt, most pedig, rekonstrukciója zárultával egyféle nagyváradi Ráday utcaként elsősorban a gyalogosoké, valamint az itt működő vendéglők, kávézók teraszainak ad teret. Péter I. Zoltán helytörténész utcakritikája.


Riport TOVÁBB

Kacsula lett a csikós kalapjából

Jogerősen visszaperelte logója romániai használatát, ezzel termékei eredeti csomagolásban történő forgalmazási jogát a legnagyobb magyarországi lisztexportőr. A meghökkentő politikusi szálat sem nélkülőző ügy hátterét Szilágyi Aladár írása világítja meg.


Riport TOVÁBB

Nyári szezon uborka nélkül?

A nyár és a törvényhozási szünet nem hűti le a politikai kedélyeket. Koalíciós feszültség, kormányátalakítás, rendkívüli ülésszak és sok minden más várható augusztusban. Ami biztos: egyelőre Liviu Dragnea keveri a kártyákat. Simon Judit jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB