Vélekedés sajtónk szabadságáról

Május elején, a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából a szakmai szervezetek ünnepségeket, konferenciákat rendeznek, kiadják a sajtószabadságra vonatkozó rangsorolások, illetve megemlékeznek a meggyilkolt, börtönbe zárt, üldözött és zaklatott újságírókról. Horváth-Kovács Szilárd írása a magyar és a román mellett elsősorban a romániai magyar sajtó szabadságának helyzetéről szól.


Nézőpont TOVÁBB

Dél-erdélyi magyarság, 1940-1944

L. Balogh Béni főlevéltárossal készített interjúja második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a Magyar Népközösségről, Gyárfás Elemér ellentmondásos személyiségéről, a történelmi egyházak szerepéről, illetve a kölcsönös sérelmek orvoslásáról kérdezte a téma, illetve a korszak kutatóját.


Többszemközt TOVÁBB

Ádám, hol vagy?

„Meg kell győznünk a körülöttünk levőket, hogy soha ne legyenek elutasítóak, próbálják megérteni azokat, akik hisznek, illetve azokat, akik nem, mivel ez a kérdés nagyon fontos a jövőre nézve” – sommázza véleményét egyház és állam, vallás és társadalom kérdéseit érintő jegyuzetében Markó Balázs.


Nézőpont TOVÁBB

Segíts, főnök!

Simon Juditban felébredt az empátia, avagy az „elfogott” miniszterelnöki gondolatok. 


Polkorrekt TOVÁBB

A szétfejlődés kezdetei Dél-Erdélyben (1.)

A második bécsi döntés Erdély kettészakítását eredményezte. Az északon maradt román, a délen rekedt magyar lakosság számára ez a drámai fordulat nem sok jót hozott. Erről a kölcsönösen gyakorolt „adok-kapok”-ról – melyben a román hatóságok fölülmúlták a magyarokat – beszélgetett L. Balogh Béni főlevéltárossal Szilágyi Aladár.


Többszemközt TOVÁBB

Kultúrőrnagy, a mentőangyal

Egy volt szekus őrnagy vallomása egy gyilkossági perben bűnrészességgel vádolt kollégái védelmében. Szilágyi Aladár jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

„Nem zárkózhat be az ember abba, amit már megcsinált”

Másfél évtizede van jelent a világhálón a Spanyolnátha művészeti folyóirat. Az alapító főszerkesztővel, a Miskolc közeli Hernádkakon élő Vass Tibor költővel nagyváradi Törzsasztal-estje után beszélgetett Szűcs László.


Többszemközt TOVÁBB

Színházi tavasz Szatmáron

A Maszín – vállalásához híven – április végén megszervezte a I. Mafeszt-et, melyen a fiatal szervezet tagszínházai mutatták be kedvenc előadásaikat, színészei vettek részt workshopon, jó szakmai vitákon elemezték a produkciókat, vagy csak jókat beszélgethettek egymással. Simon Judit szubjektív szatmári beszámolója.


Nézőtér TOVÁBB

Az Észak, a Dél és az Egyesült

A jelképes gesztusokban gazdag Korea-közi csúcstalálkozó után akár már ebben a hónapban sor kerülhet az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor közvetlen tárgyalásaira. Ady András elemzése a panmindzsoni Kim–Mun kézfogás értékelése mellett a folytatás esélyeiről is szól.


Helyzetkép TOVÁBB

Elszakadtakból politikai közösség

Az erdélyi magyarság két világháború közötti történetét felidéző beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a különleges zónákról, a Katolikus Státusról, a Népszövetség szerepéről, illetve a felélénkült sajtóéletről kérdezte dr. Bárdi Nándor történészt, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársát.


Többszemközt TOVÁBB