Műtőasztalon a Bánság „ütőere”

Közös román-szerb projektet jelentettek be augusztus elsején a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tételéről. Az elképzeléssel kapcsolatos borúlátást az teszi indokolttá, hogy körülbelül annyi pénzt nyúltak le, határidőket vettek semmibe, mint az észak-erdélyi sztrádaprojektnél. Bögözi Attila írása.


Riport TOVÁBB

A zuhanás új mélységei

Venezuela erősen vitatott körülmények között választott alkotmányozó nemzetgyűlést, amelynek célja az ellenzéki többségű parlament semlegesítése. Maduro elnök és ellenzékének küzdelme közben a működőképesség határáig jutott a dél-amerikai ország. Ady András elemzése.


Globál TOVÁBB

A tesióra stréberei

Könyvből tanulják a tornát, az úszást, a futást és a többi sportágat ötödik osztálytól a diákok. Simon Judit elképzelte, hogy zajlik egy elméleti tornaóra.


Púder TOVÁBB

Felhőmesék a Várban

Felhőmesék címmel nyitnak kiállítást a nagyváradi Vilidár István Stúdiógalériában.


Ki ne hagyd! TOVÁBB

Itt a vörös kód, hol a vörös kód?

Belátom, az árnyék nem hűs, a víz nem elég, a meleg nem játék. Szűcs László jégkockákért kiáltó jegyzete.


Lokál TOVÁBB

Ideológiai évgyűrűk „Tusványoson”

Ami összeköti a helyi szcénákat, az nem a viszony a bukaresti parlamenthez és minisztériumokhoz, hanem a kötődések a budapesti apparátusokhoz, pénzosztó helyekhez. Tamás Pál írásában öt kérdést körüljárva jut el egyebek közt az erdélyi magyar politikai osztály mozgásteréig.


Szabad toll TOVÁBB

Russmedia – nyomtalanul?

Néhány Facebook-posztot és az Átlátszó Erdély cikkét leszámítva visszhangtalan maradt a romániai magyar sajtóban a hír, miszerint megválik három magyarországi napilapja mellett két román és egy magyar nyelvű újságjától a Partiumban az osztrák Russmedia kiadó. Igaz, formálisan azt be sem jelentették, hogy tulajdonost vált a Nagyváradon 1990. január 4. óta megjelenő Bihari Napló. Szűcs László összefoglalója.


Globál TOVÁBB

Rogozin, a kísérleti nyúl

Megfenyegette Romániát és Magyarországot Dmitrij Rogozin, orosz kormányfő-helyettese, amiért gépét, amellyel Kisinyovba szándékozott utazni, Bukarest nem engedte be az ország légterébe, Budapest pedig nem engedte leszállni. Az orosz kormánytag büntetést helyezett kilátásba a „gazembereknek”, akik szerinte 160 ember, köztük nők és gyerekek életét kockáztatták. Simon Judit írása.


Globál TOVÁBB

Székely-biznisz

Tizennegyedikként a székelyek válhatnak Magyarország hivatalosan elismert legújabb népcsoportjává. A kezdeményezés lehetséges hatásairól Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete szól.


Lokál TOVÁBB

Az eltűnt füttyök nyomában

A politikusok elleni demonstrációkat nem mindig tartották hajtépést érdemlő provokációnak. Helyzetek és tiltakozások, ifjak egykor és ma Szűcs László jegyzetében.


Szabad toll TOVÁBB