Mától itt a HolnapUtán

Hat napon át várja keddtől az érdeklődőket színházi előadásokkal és kiegészítő programokkal a Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiválja. Az alábbiakban a teljes programot olvashatják. Az eseményekről napi beszámolókat olvashatnak az Erporton.


Neked szól TOVÁBB

Vásárhely, retúr

Simon Judit mulatságos és tanulságos esetei az államvasúttal.


Polkorrekt TOVÁBB

Anyaország, miért aláz? Beszélgessünk róla

„Anyaország gondoskodni akar, elvárja, hogy engedjék, sőt hagyják őt gondoskodni. Gyermekország, a kiskorúsított pedig elvárja, hogy gondoskodjanak róla, és még gyámkodjanak is fölötte. Micsoda kényelem, ha töretlenül megvalósulna. Már egyek is vagyunk! Csakhogy anyaországnak és gyermekországnak is vannak felnőtt, sőt az anya- és a gyermekországgal hasonló érzelmű, de független, és független gondolkodású, nem kaloda érzelmű állampolgárai. Állampolgárai, és polgárai, akik nem akarnak sem Anyaországban, sem Gyermekországban élni.” Kőrössi P. József írása.


Nézőpont TOVÁBB

Jáván vannak erdélyi tájak

Február végén járt Nagyváradon a Törzsasztal-est vendégeként Bartis Attila író, fotográfus. Marosvásárhelyen született, a nyolcvanas évek óta él Magyarországon, illetve az utóbbi években részben az Indonéziához tartozó Jáván, időnként a gyergyószárhegyi nagyszülői házban. Ismertebb regényei, – A nyugalom, A vége – számos fordításban megjelentek, köztük románul is. Szűcs László interjúja.


Többszemközt TOVÁBB

Csonkatorony, a jelszó: Arany

Szűk egy év munkájával készült el Nagyszalontán, a kívül-belül felújított Csonkatoronyban a korszerű koncepcióval, igényesen restaurált tárgyakkal a látogatókat újra fogadó Arany János Múzeum, amit Áder János államfő avatott fel március 14-én, szerdán délben a bicentenáriumi emlékév zárásaként. Az átadás előtt Szűcs László járta be az egyik legrégebbi magyar irodalmi múzeum termeit.


Riport TOVÁBB

Szép új világ

„Bízzunk a liberális demokráciában, és legyen türelmünk hozzá” – javasolja vitacikkében Markó Balázs a „polkorrektséget” és a pozitív diszkrimináció negatív hatásait boncolgatja.


Polkorrekt TOVÁBB

Érzelmes és érzéki Bernarda Alba háza

Nő, társadalom, család, szerelem, vágyak, elzártság, elvárások – költőien megfogalmazott kérdések és életlehetetlenségek a szatmárnémeti Harag György Társulat Bernarda Alba háza előadásában, Sorin Militaru rendezésében. Simon Judit kritikája.


Nézőtér TOVÁBB

Koreák az olimpia után: fortius+citius=altius?

Már több mint egy hete kialudt a láng a pjongcsangi téli olimpia helyszínén, ám továbbra is legalább pislákolnak a remények, az elvárások arról, hogy a két Korea közti gesztusoknak, diplomáciai mozgásoknak milyen hatásuk lesz a félsziget jövőjére. Ady András helyzetképe.


Helyzetkép TOVÁBB

Costa Rica gyöngye: Bica

Szép természeti környezetben, messze mindenféle korrupcióellenes hatóságtól éli mindennapjait a karibi Svájcban néhány olyan román állampolgár, akikben a közös, hogy különböző visszaélések miatt meggyűlt a bajuk a hazai igazságszolgáltatással. Szilágyi Aladár jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

Újabb váradi lapfogyatkozás

Élt: 2004–2018. Alig néhány nappal alapításának 14. évfordulója előtt az Euro Media Rt. leállította a nagyváradi Reggeli Újság (RÚ) megjelentetését. Különös párhuzam, de az ugyancsak Váradon megjelent Erdélyi Riportnak is ugyanennyi idő adatott (2002-2016), sorsuk párhuzamára az is jellemző, hogy korábbi hetilapunk online változatát is kiadója egyoldalú döntése nyomán szüntették meg. Szűcs László írása.


Helyzetkép TOVÁBB