Tessék képmutatni!

Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete a Weinstein-botrányról, a szalagcímeken túl.


Szabad toll TOVÁBB

A Törzsasztalnál: Barna Imre

Eco, Dylan, Rilke és Salinger fordítója, Barna Imre lesz október huszadikán a nagyváradi Törzsasztal sorozat következő vendége.


Ki ne hagyd! TOVÁBB

Csapatjáték mindhalálig

Mai történet a Kapufa és öngól. Egy szerelmes, tizenéves fiú élete és halála egy felvonásban. A szülők, a közösség, a társadalom közönyössége. Az elkésett valóságraébredés. Körmöczi-Kriván Péter darabját Tasnádi-Sáhy Péter állította színpadra Nagyváradon. Simon Judit kritikája.


Thália TOVÁBB

Alakul, mint púpos PSD a prés alatt

A román kormányfő erősebbnek bizonyult, mint a szocdem elnök hitte. Liviu Dragnea kénytelen volt visszalépni, egyelőre Tudose akarata érvényesül. Simon Judit jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

Feledékeny magyarok

S(zinte s)enkit nem zavar Erdélyben, hogy Budapesten meghiúsult a `90 fekete márciusában a magyarok mellett fellépő marosvásárhelyi cigányember emléktáblájának felavatása. Szűcs László jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

Viták a cikk alagsorában

Tiszteletlenségből, arrogancióból vagy az izoláltság miatt nem beszélnek a székelyföldi magyarok románul? Az Adevărul munkatársai ennek a mostanában oly divatos kérdésnek igyekeztek utánajárni, míg Sarány Orsolya a cikkhez kapcsolódó Facebook-kommentek alapján próbált nem reprezentatív képet alkotni az olvasói véleményekről.


Lokál TOVÁBB

Valamilyen Jakab Dezső esete a nemzeti liberálisokkal

A váradi szecesszió mesterétől a bihari botránypolitizálás állócsillagáig. Szilágyi Aladár jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB

Iraki kurdok, egyedül is megy?

Egy héttel a katalánok döntését megelőzően a független államiság mellett voksoltak az iraki kurdok, méghozzá sokkal békésebb körülmények között, mint európai sorstársaik. Hogy a régió különböző hatalmai mennyire hatnak fenyegetően a várhatóan elhúzódó békés önállósodásra, erre a kérdésre keresi a választ Ady András elemző körképe.


Globál TOVÁBB

Hegedűs az arénában

Világhírű musical a kisebbségi sorsról egy apró oroszországi faluban, ismert történettel, még ismertebb dalokkal. A legújabb adaptációt, a sportcsarnokokba szánt produkciót Alföldi Róbert rendezte – hagyományosan. Vagy mégsem. A szereplők között két romániai magyar színész: Éder Enikő és Bányai Kelemen Barna. A Hegedűs a háztetőn legújabb magyar nyelvű előadását Debrecenben látta Simon Judit


Thália TOVÁBB

Orbán, mint közlemény Erdélyben

Hétvégi látogatását felhasználva Orbán Viktor arra is megtanította erdélyi vendéglátóit, hogyan kell negligálni a sajtót. Szűcs László jegyzete.


Szabad toll TOVÁBB