Körökön kívül, a peremen

Románia január első napján átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Felkészületlenül, elmarasztaló MCV jelentéssel, nacionalista szólamokkal, összeesküvés-elméletekkel, Viorica Dăncilă kormányfővel, a pártjában teljhatalmú Dragneával, az ellenzékbe szorult Iohannisszal vágunk neki a kontinens és az ország számára rendkívül fontos, bár kissé túl is értékelt hat hónapnak. Simon Judit jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 1.

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történészt, szenátort, a közelmúlt és a jelenkor kutatóját törvényhozói minőségében a beszélgetés fő témája előtt Szilágyi Aladár néhány időszerű kérdésről is faggatta.


Többszemközt TOVÁBB

Cigányutak

Céltalan és tanácstalan jegyzet megtörtént események alapján. Szűcs László írása.


Nézőpont TOVÁBB

Shakespeare-komédia, kegyetlenül

A velencei kalmár előadásmódja koronként változik, másképpen fogalmazva: időről-időre színpadra kell állítani Shakespeare talán legbonyolultabb színművét. Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása most, itt, körülöttünk és velünk játszódik. Simon Judit értékelése.


Nézőtér TOVÁBB

Kofferláz az avaron

Színvonalas politikai küzdelem a román törvényhozásban, bőröndökkel, fánkokkal, korrupcióval és populizmussal meghintve. Szilágyi Aladár jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

Román átalakulás 45-től 68-ig

Államosítás az iparban és a mezőgazdaságban szovjet asszisztenciával, területi és adminisztratív átrendezések, 68 hatásai, Ceausescu szerepe. Szilágyi Aladár interjújának második része Gagyi József szociográfussal.


Többszemközt TOVÁBB

Urbanizációtól a boszorkánykutatásig

Gagyi József szociográfus, egyetemi tanár, a Sapientia Egyetem tanára októberben A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években címmel tartott Nagyváradon előadást a Szacsvay Akadémián, persze az őt faggató Szilágyi Aladár egyéb témákról is kérdezte.


Többszemközt TOVÁBB

Háromszor bukott igazi magyar

„Nem elég, amit a román többség kínál, vagy nem kínál, az egyéni és főleg a közös kisebbségi perspektívák útjainak ilyen fajta önkéntes, defetista lezárása veszedelmesen csökkenti túlélésünk, továbbélésünk esélyeit.” Szilágyi Aladár jegyzete.


Nézőpont TOVÁBB

Behálózva

Nem jelenhetett meg a Közép-európai Egyetem érintettsége egy pozitív tartalmú hírben a magyar nemzeti hírügynökség anyagában. Szűcs László jegyzete a magyar sajtó legújabb mélypontjáról.


Nézőpont TOVÁBB

1956 hatása és következményei Erdélyben

Stefano Bottoni történészt nagyváradi előadása előtt faggatta Szilágyi Aladár az 1956. október 23. előtti időszak romániai viszonyairól, valamint a bukaresti hatalom első reakcióiról a forradalom kitörése után.


Többszemközt TOVÁBB