Változatok az elvesztett édenre

Yoko Ono macskaszobrától a Partiumi Egyetem alkalmazott grafikáin át Duna-parti performanszig kínált élményt a látogatónak a szentendrei Art Capital 2018 művészeti fesztivál. A látottakat Kemenes Henriette írása foglalja össze, a szerző és Ozsváth Zsuzsa képeivel.


Művház TOVÁBB

Nem ér a nevük?

Az igazásgügyi rendszer működésének látszólag jelentéktelen mozzanata, avagy egy gazda nélküli aláírás története. Szűcs László írása.


Helyzetkép TOVÁBB

Magyar hangra kapcsolva

Pár napig ismét amiatt aggódhattunk, milyen nyelven nézzük a tévében a labdarúgó világbajnokságot. A kérdés egyelőre eldőlt, a baj, hogy egyre inkább hozzászokunk a felülről érkező megoldásokhoz. Szűcs László jegyzete.


Polkorrekt TOVÁBB

A Rímbohóc fölszállt a porondról – In memoriam Fábián Sándor

A vasárnap elhunyt költőtől Szilágyi Aladár írásával búcsúzunk.


Helyzetkép TOVÁBB

Erdélynek jövőt hazudni

„Mit érünk azzal, ha nem csupán a múltunkat, nem csak a jelenünket, hanem a jövendőnket is mitikus ködbe burkoljuk, a »rejtélyes, ám megnyerhető jövő« ígéretével?” Szilágyi Aladár jegyzete a Raffay kontra Romsics történészpolémiáról.


Nézőpont TOVÁBB

Romániában sem lehet más a…?

Az állam polgára csak azt látja, e súlyos politikai küzdelmek közepette rosszabbul él, viszont sokkal drágábban, a legrosszabb helyzetben pedig azok vannak, az a mindenkori többség, akiket soha, senki nem akar lehallgatni. Igaz, meghallgatni sem. Szűcs László írása.


Nézőpont TOVÁBB

A befelé látás tisztasága

Káli Istvánnal készített interjúja harmadik részében faggatja nemrég Nagyváradon is bemutatott, A szemfényvesztett című regényéről az írót Szilágyi Aladár.


Többszemközt TOVÁBB

Hogy vagy, kedves korrupció?

Egész frontos támadásba lendültek Dragnea szocdem pártelnök és társai, hogy olyan országgá váljon Románia, amilyennek megálmodták: a miniszterelnök és kabinetje fékek és ellensúlyok nélkül kormányozhasson egy következmények nélküli nemzetállamot. Simon Judit elemzése.


Nézőpont TOVÁBB

A Holnaptól a digitalizált Aranyig

Boka László irodalomtörténész, kritikus május végén a váradi Törzsasztal évadzáró estjének volt a vendége, abból az alkalomból is, hogy megjelent Peremek és középpontok című, a 20. század első felének magyar irodalmáról szóló tanulmánykötete. Az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatójával Szűcs László beszélgetett.


Többszemközt TOVÁBB

„Az elkedvetlenedett értelmiség, az nem értelmiség”

Nagyváradon is bemutatta A szemfényvesztett című regényét a Törzsasztal estek vendégeként Káli (Király) István író, könyvkiadó, akinek eddigi életútját az estet megelőzően készült interjúval Szilágyi Aladár segít felidézni. A beszélgetés második részében a Mentor kiadó történetét, illetve újjászületését idézzük fel.


Többszemközt TOVÁBB