Erdélyi Riport » Polkorrekt » 2. oldal

Budinet és telebudi

Szilágyi Aladár írása arról, hogy Erdélynek Óromániával szembeni szeparatizmusa akár a reterátkultúrában is kimutatható.


TOVÁBB

E.T., a repülő tanácsos

Az egyház és a foci miatt repítették a kormányfő tiszteletbeli tanácsosát. Róla és a többiekről írt mesét Simon Judit.


TOVÁBB

Bukaresti katedrális, magyar „alapkövekkel”

Templomépítési láz történelmi pénzgyűjtő előzményekkel. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Ha nem jut mentőre, ne mentsenek!

Miközben nap mint nap hallani híreket a román gazdaság dübörgéséről, a mindennapok nyomorúsága árnyalja a sikertörténetet. Szilágyi Aladár története egy Iasi megyei kisvárosba kalauzol.


TOVÁBB

Forró vizet a Sorosra!

Szilágyi Aladár kommentármentes felsorolása a Közép-Európai Egyetem (CEU) körüli bonyodalmak újabb fejleményeiről.


TOVÁBB

Gyerekszáj: Szentjátszó tér

Szilágyi Aladár érzelmes jegyzete arról, hogy minden gyermek nyelvújító, és az általuk alkotott remekléseket érdemes megőrizni, közkinccsé tenni.


TOVÁBB

Kalasnyikovos Cătălin gőgje

A mondatait olvasva, a vele készült felvételt látva, az jutott eszembe: lám, lám, Cătălin Rădulescu eszményi modellje lehetne korunk politikusa robotképének. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Hugyozik a szeme

Érthető, ha olvasóink felháborodnak a fenti cím olvastán, pedig eleink néhány évszázada még úgy értették ezt a tőmondatot, hogy „csillog a szeme”. Ugyanis létezett egy finnugor eredetű, csillag jelentésű húgy szavunk. A Kaszácsillagot például Kasza húgynak neveztük… Szilágyi Aladár jegyzete a politikai korrektség (political correctness) nyelvhasználatának túlhajszolt, kínosan tabusító szüleményeiről.


TOVÁBB

Grácia helyett bérrabokat!

Unortodox megoldást kínálunk a hazai közvélemény lelki nyugalmát felzaklató amnesztia-javaslat okozta politikai ellentétek feloldására. SZŰCS LÁSZLÓ előterjesztése.


TOVÁBB